Wat is logistieke dienstverlening?

Producten vervoeren van A naar B lijkt misschien een gemakkelijke opgave, maar er gaat heel wat werk zitten in logistieke dienstverlener. Zo moeten niet alleen de juiste goederen en hoeveelheden vervoerd worden, maar ook met zorg en op het juiste moment in- en uitgeladen worden. In sommige branches zijn de tijdvakken voor aflevering tot op de minuut gepland. Planning is hierbij van essentieel belang en dit alles zo efficiënt mogelijk, tegen een zo laag mogelijke prijs. Hier onder bespreken we wat een logistiek dienstverlener precies doet en welke verschillende types logistieke dienstverlening er allemaal zijn.

Logistiek dienstverlener

Het belangrijkste doel van een logistiek dienstverlener is om producten te vervoeren van A naar B en daarbij de specifieke wensen van de klant in acht te nemen. Is timing of snelheid essentieel, dan is het aan de logistieke dienstverlener om goederen te bezorgen in een specifiek tijdskader. Bij breekbare of fragiele producten is het van belang dat er zorgzaam met de producten om wordt gegaan tijdens transport. Voor lange afstanden is efficiëntie vaak een belangrijk aspect, om de kosten van het transport laag te houden. Een logistiek dienstverlener is verantwoordelijk voor de transportopdracht en kan de vervoerder begeleiden bij zijn taak. Daarnaast is het de taak van de logistiek dienstverlener om ervoor te zorgen dat de administratie klopt en dat de goederen voorzien zijn van de juiste papieren voor het vervoer. Hierbij kun je denken aan papieren omtrent afhaal- en afleveradres, maar ook douane papieren wanneer goederen over de grens vervoerd moeten worden.

Verschillende soorten logistieke dienstverlening

Werkzaamheden van logistieke dienstverleners kunnen uiteen lopen. Zo zijn vervoerders slechts verantwoordelijk voor het transport. Een expediteur behandelt de transportopdracht, maar hoeft niet direct verantwoordelijk te zijn voor het transporteren van de goederen, hiervoor kan gebruik worden gemaakt van een derde partij. De breedste aanbieder van logistieke dienstverlening is een zogenoemde ‘physical distributor’, die zich niet alleen bezig houdt met het transporteren van goederen, maar ook taken op zich kan nemen zoals opslag van goederen, het labelen van goederen tot aan de assemblage en facturatie.

Logistieke dienstverlening is een heel breed begrip. Hierbij kun je denken aan zowel lokaal, nationaal en internationaal. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende logistieke vervoersmiddelen zoals (elektrische) fiets of bakfiets, auto’s, vrachtwagens, schepen, vliegtuigen etc. Speciale types logistieke dienstverlening zijn bijvoorbeeld gekoeld transport of JIT (just-in-time) leveringen.