Lekdetectie technieken

Om daken in Nederland goed bestand te houden tegen het onstuimige weer dat ons land kent, zijn er vele manieren om daken te inspecteren. Om daken van goede kwaliteit te houden is het belangrijk om regelmatig te laten kijken naar het dak, om zo eventuele lekken tijdig te ontdekken, zodat er nog wat aan gedaan kan worden voor het te laat is. Maar misschien zit u nu thuis en is het al te laat daarvoor. De lekdetectie kan u zelf al doen door de druppels die door het dak heen komen denkt u misschien. Maar een waterlek opsporen vergt toch echt wel wat meer dan dat. Vandaag de dag worden er een aantal moderne technieken toegepast om het vinden van een lek makkelijker te maken. Vaak kan een lek namelijk meters ver van de vochtplek of de plek waar de druppels uit komen zitten.

Een middel dat ingezet wordt om lekken te vinden in de rookmachine. Deze zet je neer in de buurt van de plek waar je vocht hebt en vervolgens kan je kijken waar de rook naar boven komt. Waar het water door kan zal de rook namelijk ook doorheen kunnen. Vaak zijn dit kiertjes die je zelf moeilijk kan zien, waardoor het handig kan zijn om dit met rook te doen.

Maar ook de infraroodcamera kan goed van pas komen. Deze kan warmtestraling omzetten in beeld, waardoor je kan meten welke plekken afwijken in temperatuur. Als zich ergens een lek bevindt dan heeft dit invloed op de temperatuur. Deze zal namelijk lager worden ten opzichte van de rest van het huis, waardoor je hele kleine lekke makkelijk zichtbaar kan maken. Op deze manier kan je snel vinden in welk gedeelte van het huis je aan de slag moet en kan je indien je op tijd controleert grote schade nog voorkomen.