Onderdelen die regelmatig onderhoud nodig hebben

Het kopen van een woning is vaak een grote stap. In de betreffende buurt zul je hoogstwaarschijnlijk veel jaren doorbrengen en het gaat over een hoop geld. Financieel gezien is het voor jonge gezinnen dan ook aantrekkelijk om op zoek te gaan naar woningen met een lage verkoopprijs. Maar vergis je niet!

Met deze denkwijze gaan veel personen de mist in. Bij een lage verkoopprijs ligt er (uiteraard) een addertje onder het gras: veel onderhoudskosten. Het is verstandiger om te kijken naar een woning met een gemiddelde verkoopprijs. Deze woningen vergen, in de meeste gevallen, opmerkelijk minder onderhoud. Maar wat zal het onderhoud bij zo’n woning dan ongeveer kosten?

Maandelijks bedrag aan de kant schuiven

Om financieel niet in de problemen te komen door het onderhoud is het verstandig om circa 300 euro per maand aan de kant te schuiven om te besteden aan mogelijk onderhoud die maand. Uiteraard zullen er maanden zijn waar de onderhoudskosten een stuk lager liggen of juist hoger. Hoogstwaarschijnlijk vraag jij je af waar al dat geld aan wordt besteed. Hieronder volgen de meest voorkomende onderdelen die regelmatig onderhoud vergen.

Schilderwerk

Het schilderwerk heeft grote invloed op de uitstraling van de woning, maar ook op de bescherming van hout tegen weersinvloeden. Vooral het buitenwerk zal hierdoor regelmatig onderhouden moeten worden. Afhankelijk van de ondergrond, de verf en de ligging van het materiaal kun je stellen dat het schilderwerk op het hout circa 6 à 10 jaar mee zal gaan. 

Dak 

Het dak is een belangrijk onderdeel van een woning. Het is hierdoor uitermate belangrijk om het dak, vooral na hevige weersinvloeden, te controleren op mogelijke gebreken. Indien het dak inderdaad gebreken vertoont, is het essentieel om adequaat te reageren door direct een dakdekkersbedrijf in te schakelen en mogelijk een dakinspectie uit te laten voeren. 

Ramen

De kitaansluiting bij de ramen zullen regelmatig gecontroleerd moeten worden. Mede door weersinvloeden en het openen van de ramen kunnen er scheurtjes ontstaan, waardoor het hout kan rotten.