Raveel- en balkdragers; het verschil

Indien je op zoek bent naar houtverbinders zul je op het internet hoogstwaarschijnlijk snel resultaten vinden. De markt is namelijk voorzien van talloze verbinders, al kan het daardoor erg lastig zijn om de juiste verbinder te kiezen. 

Onder de term “houtverbinders” vallen onder meer de productgroepen: balkdragers, kolomvoeten, hoekijzers, verborgen verbinders en vele aanverwante houtverbinders. In dit artikel zullen we twee veelgebruikte verbinders bespreken en de functie ervan. 

Waarvoor worden verbinders gebruikt?

Indien je meerdere, kleine stukken hout met elkaar wilt verbinden, waarop geen grote druk zal worden uitgeoefend, zal het gebruik van houtdeuvels of lijm voldoende zijn. Echter zal een beetje lijm bij grotere constructies, denk aan daken of carports, niet voldoende steun bieden. In deze situaties zullen de houtverbinders van pas komen. De verbinders zorgen voor de nodige stabiliteit voor de constructie.

Materiaal van de verbinders

De verbinders worden toegepast bij constructies waar veel druk op uitgeoefend zal worden. Hierdoor speelt het materiaal van de verbinders een grote rol. Als voorbeeld bespreek ik het materiaal van de balkdragers en raveeldragers; twee veelgebruikte houtverbinders.

Balkdragers bestaan uit stevig verzinkt materiaal. De balkdragers worden onder meer bevestigd aan de muren, waarbij de balk ertussen wordt bevestigd. Balkdragers bieden een groot voordeel ten opzichte van andere houtverbinders: je kunt de verbinder namelijk op meer dan enkel hout kunt bevestigen, denk hierbij aan beton, kalkzandsteen en vloeren. 

Raveeldragers worden ook gebruikt bij houten constructies, zoals bij het maken van een raveling. Een raveling of raveel is een houten constructie waarbij de steunbalken verwijderd worden. In praktijk komt dit voor wanneer er in het plafond een gat gemaakt wordt, doordat daar in de toekomst een trap geplaatst wordt. Het gebruik van een raveel zorgt dat de constructie niet verzwakt.