Mooie ramen

Een raam gaat altijd samen met een kozijn. En welke raamkozijnen kopen je wil, bepaalt in praktijk ook wat voor raam je hebt. De vorm van het raamkozijn bepaalt namelijk de vorm van het uiteindelijke raam en waar het glas precies zit. Heb je een vierkant kozijn, dan heb je ook een vierkant raam en heb je een rond kozijn, dan zul je een rond raam krijgen.

Verschillende keuzes

In het kiezen van de kozijnen heb je tegenwoordig allerlei opties. Een kozijnen fabriek heeft niet alleen maar één soort kozijnen in de maak. Vaak worden er kozijnen van een aantal typen geproduceert. Hierdoor heb je dus keuze uit allerlei soorten die varieëren in vorm, dus rond of hoekig bijvoorbeeld, maar ook qua materiaal en kwaliteit. Hierdoor kan je dus precies kiezen wat je zelf mooi vindt als kozijn voor je raam en daar heb je dus volledige vrijheid in, afhankelijk van je budget dan natuurlijk.

Materialen

Voor kozijnen zijn er drie belangrijke materialen. Misschien wel de belangrijkste en meest voorkomende is hout. Hout wordt al heel lang gebruikt als kozijn en geeft een huis een wat traditionelere uitstraling dan de andere opties. Het gaat lang mee als je het goed onderhoudt, maar je moet het dus wel goed onderhouden. Zonder onderhoud zal het hout gaan rotten en dat wil je kosten wat het kost voorkomen. Een ander materiaal dat je kan nemen is kunststof. Dit is een hele moderne optie en dit soort materialen zijn vaak specifiek ontworpen om goed te functioneren voor deze taak. Dat betekent dat ze in ieder geval functioneel zijn, goed te onderhouden en goed isoleren. Echter krijgt schoonheid daar vaak niet de prioriteit, waardoor de mooiheid van dit materiaal dus discutabel is, maar natuurlijk ook heel persoonlijk. Dan is er ook nog metaal. Vooral aluminium wordt veel gebruikt als kozijn. Dit materiaal is licht en toch erg sterk, maar ook makkelijk te onderhouden. Veel mensen vinden dat dit een moderne uitstraling geeft aan een huis.

Vormen

Qua vormen is er ook veel te kiezen. Hoe de vorm van een raam past in je kamer is nog best een grote vraag. Of je een enkele ruit neemt of een ruit die in delen is gesplitst zodat je een deel kan openen maakt namelijk nog best wat uit voor hoe je huis uiteindelijk zal zijn. Dit soort keuzes kunnen nog best lastig zijn en het zijn er vaak ook veel.